Πέμπτη, Αύγουστος 17, 2017

Σφουγγάτο από τη Σαντορίνη

AddThis Social Bookmark Button

Είναι ένα είδος ομελέτας με κολοκύθια ή μια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με αυγά. Μερικοί την αρωματίζουν με μάραθο και την συνοδεύουν με γιαούρτι. Ελαφρώς παραλλαγμένη με δενδρολίβανο, ξινοτύρι, λίγη γλυκιά γραβιέρα από τη Νάξο, πάπρικα και καβουρδισμένος σουσάμι.

Διαβάστε περισσότερα: Σφουγγάτο από τη Σαντορίνη

Το Τοματάκι της Σαντορίνης

AddThis Social Bookmark Button

Η διάσημη μικρόκαρπη τομάτα της Σαντορίνης, γνωστή ως “Τοματάκι Σαντορίνης”, είναι μια  ποικιλία με ανεπανάληπτα χαρακτηριστικά που ευδοκιμεί χάρη στο άνυδρο έδαφος του νησιού. Είναι μοναδικό στο είδος της.
Ήρθε από το Σουέζ και προσαρμόστηκε εύκολα στο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού. Το 1985, ο Θηραίος λαογράφος Ι. Κυριακός αναφέρει τη μικρόκαρπη τομάτα της Σαντορίνης ως χρυσόμηλο.


Από το 18ο έως τον 20ο αιώνα κυριάρχησε στις καλλιέργειες του νησιού. Η ποικιλία είναι μικρόκαρπη,  με παχύ φύλλωμα, θαμνώδης και παράγει καρπούς που αρκετές φορές έχουν το μέγεθος του κερασιού. Έχει σκληρό φλοιό και μοναδική γεύση.
Ο περίφημος τοματοπελτές Σαντορίνης παράγεται  από την ίδια ποικιλία τομάτας.

Η Ιστορία της γαστρονομίας στη Σαντορίνη

AddThis Social Bookmark Button

Εν αρχή ην η Σαντορίνη, Νησί με μοναδικό τοπίο, με το ηφαίστειο, την καλντέρα, τη μακραίωνη ιστορία του, την αρχιτεκτονική, το ηλιοβασίλεμα, την αίσθηση που προκαλούν όλα αυτά μαζί. Ένα νησί άνυδρο και ανεμοδαρμένο που, χάρη σ’ αυτό το μικροκλίμα και το ηφαιστειογενές του έδαφος εδώ και χιλιετίες, δίνει προϊόντα περιορισμένα μεν, αλλά μοναδικά στη γεύση, που προσδιορίζουν και τη γευστική του κουλτούρα.

Διαβάστε περισσότερα: Η Ιστορία της γαστρονομίας στη Σαντορίνη

Το Λεξικό της Σαντορινιάς Γεύσης

AddThis Social Bookmark Button

Τα Ψαρόλια είναι μικρά λιαστά ψαράκια, συνήθως μαρίδες

Το τυραύγουλο είναι κουνέλι μαγειρεμένο με ιδιαίτερο τρόπο: στην κατσαρόλα με πλούσια σάλτσα από τυρί, αυγό και κρασί.

Οι ψευτοκεφτέδες γίνονται με βάση την άνυδρη τριμμένη ντομάτα της Σαντορίνης και προαιρετικά με υλικά όπως τριμμένο κολοκύθι, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, άνηθο κ.λ.π.

Διαβάστε περισσότερα: Το Λεξικό της Σαντορινιάς Γεύσης

Ασύρτικο, το «θαύμα» της Σαντορίνης

AddThis Social Bookmark Button

Το Ασύρτικο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες στην εγχώρια αγορά, όμως καθημερινά κερδίζει φίλους και στο εξωτερικό. Κατάγεται από την Σαντορίνη, όπου υπάρχουν ακόμα παραγωγικά προ-φυλλοξηρικά κλήματα, πολύ μεγάλης ηλικίας, εννοείται. Χαρακτηρίζεται από ήπια αρωματικότητα, εξαιρετικά έντονη οξύτητα, ευχάριστη μεταλλικότητα και μεγάλο βάθος.

Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες του κρασιού απορούν ακόμα πώς ένα κρασί με τόσο ευγενές και δροσερό προφίλ μπορεί να παράγεται από κλήματα που καλλιεργούνται σε ένα από τα πιο «εχθρικά¨, άνυδρα και δύσκολα terroirs του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα: Ασύρτικο, το «θαύμα» της Σαντορίνης

Σελίδα 1 από 2

Travel Santorini Social

FlightGreece News

  • Legend and history blend on this divine island that once hosted one of the world’s seven wonders, only to become...

  • Every neighborhood in Athens has a story of its own. But some have bigger stories than others – like the...

  • Unrivalled natural beauty, beaches with crystal clear waters, unrivalled Byzantine footpaths connecting traditional villages and breathtaking landscapes make Páros, located...