Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2017

Οι οικισμοί και τα χωριά της Σαντορίνης

AddThis Social Bookmark Button

Οι οικισμοί και τα χωριά της Σαντορίνης είναι σπαρμένα στην άκρη της Καλντέρας, στο εσωτερικό του νησιού και δίπλα στις υπέροχες παραλίες με τη μαύρη άμμο. Καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και όλα μαζί συνθέτουν αυτό τον υπέροχο τόπο που λέγεται Σαντορίνη

Μεγαλοχώρι
Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται 9χλμ. από Φηρά. Ένα από γραφικότερα χωριά του νησιού. Το Μεγαλοχώρι υφίσταται από τον 17ο αιώνα. Μια ολοζώντανη παραδοσιακή κοινότητα χειμώνα-καλοκαίρι, που διατηρεί την αρχιτεκτονική των σπιτιών με τις αναρίθμητες κάναβες και  τα αρχοντικά μέγαρα.

Εμπορειό
Το Εμπορειό, άλλη μια μεσόγεια καστροπολιτεία, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Πύργο, έτσι που τα δυο χωριά συγχέονται . Χτίστηκαν και τα δυο στην ενδοχώρα τον καιρό της Ενετοκρατίας.

Μεσσαριά  
Το κρασί της Σαντορίνης φημίζεται για την ποιότητά του και γεύση του, έτσι και ο οικισμός της Μεσσαριάς θα μπορούσε να θεωρηθεί και η καρδιά αυτής της παραγωγής, καθώς περιβάλλεται από εκλεκτούς αμπελώνες.
Η θέση του οικισμού, βρίσκεται στη μέση της Σαντορίνης, είναι ευνοϊκή καθώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί και την βόρια και τη νότια μεριά, όπου υπάρχουν πάμπολλες  ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταλύματα ένα οικισμό που παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού στο νησί, τα σημαντικότερα "αξιοθέατα" είναι τα δύο

Βοθώνας
Αν είστε στην Μεσαριά επισκεφτείτε τον γειτονικό οικισμό του Βοθώνα με τα υπόσκαφτα σπίτια αλλά και τις εντυπωσιακές υπόσκαφτες εκκλησίες Παναγιά της Τρύπας και Σεργείας.

Βουρβουλός  
Περίπου δυο χιλιόμετρα βόρια και ανατολικά από τα Φηρά βρίσκεται ο ιδιαίτερος οικισμός Βουρβουλός. Είναι ιδιαίτερος κυρίως για δύο λόγους, ο πρώτος είναι η θέα του κάμπου και της θάλασσας, και ο δεύτερος είναι η ηρεμία που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη καθώς τουριστικά δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός.

Επισκοπή Γωνιάς
Μικρό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία στα νότια και ανατολικά του νησιού. Το παλαιότερο όνομα του ήταν Κάτω Γωνιά, στη συνέχεια ονομάστηκε μέχρι το 1915 Μέσα Γωνιά και σήμερα ονομάζεται Επισκοπή Γωνιά, λόγω της βυζαντινής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως λέγεται Παναγιά η Επισκοπή.
Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μετοίκισαν στο Καμάρι μετά το σεισμό του 1956 καθώς το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Έξω Γωνιά
Μικρός οικισμός στα νοτιοανατολικά από τα Φηρά, χωρίς τουριστικές υποδομές σε καταλύματα. Θα σας εντυπωσιάσουν η ησυχία και οι καλοσυνάτοι φιλόξενοι κάτοικοι. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στις παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια εδέσματα ή ένα καφεδάκι στα καφενεία του χωριού.
Στη περιοχή υπάρχει ένα πολιτιστικό κέντρο, που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο ντοματοπελτέ, και στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις,

Αγία Παρασκευή
Ένας ακόμα οικισμός κοντά στο αεροδρόμιο, το Καμάρι και τον Μονόλιθο. Την ομώνυμη εκκλησία επισκέπτονται πιστοί που συνδυάζουν της θρησκευτική τους υποχρέωση με τις διακοπές τους. Ο επισκέπτης στην περιοχή έχει την δυνατότητα για ήσυχες και ήρεμες διακοπές.

 Οία
Στη βόρεια μεριά του νησιού βρίσκεται ο χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος οικισμός της Οίας. Το καστέλι του Αγίου Νικολάου εξελίχτηκε σε ένα υπέροχο οικισμό με υπόσκαφτα σπίτια, σπίτια δηλαδή που είναι μέσα στον βράχο. Υπάρχουν και αντίστοιχα υπόσκαφτα συγκροτήματα που μπορούν να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 350μ. και τα σπίτια του αγκαλιάζουν την καλδέρα εντυπωσιακά και κρέμονται κολλημένα πάνω στον βράχο.

Καμάρι  
Ένας οικισμός που είναι από τους δημοφιλέστερους του νησιού, κυρίως λόγω της άρτια οργανωμένης παραλίας του αλλά και των τουριστικών υποδομών που διαθέτει. Στο Καμάρι υπάρχουν πληθώρα από ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και φυσικά μπαράκια που θα δώσουν άλλη διάσταση στις διακοπές σας.

Πύργος
Ο Πύργος Καλλίστης ή συνήθως Πύργος και παλαιότερα Καινουργιομπούργο, είναι το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης, το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών.
Ο Πύργος ήταν ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού και ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μετά την εγκατάλειψη του Κάστρου του Σκάρου στο Ημεροβίγλι και πριν την σημερινή πρωτεύουσα, Φηρά.
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τον 18ο αιώνα, ιδρύθηκε στον Πύργο η πρώτη σχολή Θήρας μετά από πρωτοβουλία των προκρίτων της περιοχής και του ηγούμενου της Μονής του Προφήτη Ηλία Παϊσίου

Travel Santorini Social

FlightGreece News

  • Legend and history blend on this divine island that once hosted one of the world’s seven wonders, only to become...

  • Every neighborhood in Athens has a story of its own. But some have bigger stories than others – like the...

  • Unrivalled natural beauty, beaches with crystal clear waters, unrivalled Byzantine footpaths connecting traditional villages and breathtaking landscapes make Páros, located...